• Vegar Vårdal

    Musiker, danser og komponist

    Vegar har mer enn 25 års erfaring som utøver så vel som pedagog, og har de siste årene også markert seg som arrangør, komponist og produsent. Vegar er bosatt i Vågå i Gudbrandsdalen, men har hele Norge og verden som arbeidssted. Han spiller både vanlig fele og hardingfele, med utdanning fra Norges Musikkhøgskole. Vegar karakteriseres som en energisk, leken og allsidig musiker – og beveger seg over et bredt spekter av sjangere. I 2020 fikk Vegar Hilmarprisen, og ble også kåret til Årets folkemusiker.

    I 2016 dannet Vegar sammen med Mette selskapet Kultivator, og dermed åpnet det seg mange andre dører. Vegar er nå en etterspurt komponist, arrangør og produsent i tillegg til å være en aktiv musiker. Å få ha det musikalske ansvaret for FolkOrg sin 100-års konsert i Grieghallen samme år som han også hadde bestillingsverk og fullt regiansvar for Bygdelagssamskipnaden sitt 100- års jubileum i storsalen på Det Norske Teater var stort. 

    Musician, dancer and composer with more than 25 years experience performing, as well as teaching. Vegar resides in Vågå in Gudbrandsdalen, but has the whole of Norway and the world as a place of work. He plays both regular and hardanger fiddle, with education from the Norwegian Academy of Music. Vegar is characterized as an energetic, playful and versatile musician - and moves across a wide range of genres. In 2020 he became the "Folk musician of the year" , and received "Hilmarprisen" for his work.

    Vegar Vårdal CV

    English homepage

    Komponering og vedfyring er en film om Vegar og hans arbeid som komponist.

    I havgapet i Lofoten en gang på 1970-tallet startet min far og mor en barneskole, og far tok med seg fela fra strykeorkesteret i Hønefoss. Det gikk ikke lenge før han startet Vestvågøy Spelemannslag, og begynte å samle inn folkemusikk og folkedans fra Nord-Norge. I denne tiden ble jeg født, og hele min barndom ble fylt med vær, fisk, hav, musikk og dans.

    Etter noen år flyttet vi til Hovsherad like ved Moi i Rogaland, også her samlet min far Dag Vårdal inn folkedans og folkemusikk. Kveldene ble flittig brukt til å øve inn slåtter, eller skrive ned både dans og musikk. Med Noregs Ungdomslag sin buss gikk flyttelasset vårt etter noen år til Bærum, og lidenskapen fra far smittet over på meg. Endelig fikk jeg lov til å spille fele og trø sjenert dansen. Jeg oppdaget fort at å danse var like moro som å spille, og min fritid fikk bue og bein å gå på.

    På musikklinja skjønte jeg at jeg også kunne leve av lidenskapen, og mange timer på små øvingsrom gjorde at jeg snart kunne stå alene på en konsertscene. Helgene ble brukt på dansespilling, eller som danseinstruktør for store og små. Etter å ha studert folkemusikk i Rauland ble jeg den første som studerte folkemusikk på bachelour-nivå på Norges Musikkhøgskole. For å være sikker på at jeg skulle ha nok å gjøre brukte jeg all fritiden på å studere folkedans, og etter litt over seks år hadde jeg master med fokus på sammenhengen mellom dans og musikk.

    Etter to år i Sverige som danseinstruktør satte jeg kursen for Vågå, og fikk stilling som felelærer på landslinja i folkemusikk. Med Vågå som base begynte jeg å farte land og strand rundt, med 200 reisedøgn i året og alltid nye prosjekt på gang. Den Kulturelle Skolesekken har sett mye av meg, samtidig som jeg i godt over 10 år hadde hovedansvaret for et utøvende studium i norsk folkelig dans. Folkemusikkgrupper som RUSK, Andersson & Vårdal, Gjevre, Odde & Vårdal, Østfolk og Breibeint har gitt meg mange gode spillestunder.

    Jeg har levd av musikk og dans helt siden jeg var 18 år, og vil gjøre det helt til graven tar meg. I Kultivator bruker jeg all min erfaring til å lage gode produksjoner og møter, og håper det gjør at folkemusikken og folkedansen får leve videre i enda mange gode år.

  • Mette Vårdal

    Historiker og filmskaper

    Mette henter inspirasjon og kunnskap fra historien, og skaper små og store kulturproduksjoner. Hun har jobbet spesielt med norske bygdesamfunn på 1700- og 1800-tallet, og utviklingen av en norsk kultur- og selvforståelse på 1800-tallet. Mette har lang erfaring med prosjektledelse, og ansvar for alt fra idé til planlegging, gjennomføring, økonomi og rapportering, i tillegg til egne prosjekter med å skrive bøker og lage filmer.

    Historian and filmmaker who draws inspiration and knowledge from history. She has worked especially with Norwegian rural communities in the 18th and 19th centuries, and the development of a Norwegian cultural and self-understanding in the 19th century. Mette has extensive experience with project management, and is responsible for everything from idea to planning, implementation, finance and reporting, in addition to her own projects with writing books and making films.

    Mette Vårdal CV

    Mettes filmer ser du her.

    I et gammelt industribygg i Maridalsveien 3 var det kunstnerkollektiv da jeg var liten. Far jobbet som rammemaker der grafikere, malere og billedhuggere utgjorde en broket gjeng av kunder og venner, og fylte oppveksten min med kunst og kunstnere av ulik art. Selv drømte jeg om å bli tekstilkunstner og forfatter.

    Da jeg gikk i femte klasse hadde vi besøk av Ebba Haslund på skolen, og hun ga det rådet å vente med å skrive til man hadde levd, erfart, lært og opplevd nok til å fylle en bok. Så da bestemte jeg meg for utsette forfatterdebuten til jeg nærmet meg 50. En ødelagt arm etter et ublidt møte med et tre, en dag jeg var 12 og hadde sneket meg ut for å stå på en stumpeski i en bakke der jeg slettes ikke fikk lov til å kjøre, satte også en stopper for drømmen om å jobbe med tekstil på heltid.

    I stedet tok organisasjonslivet og akademia stadig mer av tiden min. Jeg lærte meg å stå på en talerstol, debattere, følge demokratiske spilleregler og lede prosjekter. Og jeg studerte nordisk språk og litteratur, kulturhistorie, folkekunst, dans og historie. Det var ikke et veldig planlagt studieløp, men jeg endte opp med doktorgrad og en passe variert fagbakgrunn.

    Organsisasjonserfaring og stort engasjement fører de fleste inn i politikken, så også for meg. Jeg mener at den muligheten vi har i et demokrati også forplikter, vi har et ansvar for å styre og utvikle det samfunnet vi lever i. Lett er det nødvendigvis ikke, men i stormer og i møte med motbør og hersketeknikker har jeg da i det minste både lært og opplevd en god del. Og endelig var det på tide å ta fram igjen de egentlige planene for livet: å skrive og skape!

    Gjennom arbeidet i kultivator kombinerer jeg bakgrunnen fra kunst, akademia og prosjektarbeid med et stadig engasjement for å formidle og fortelle historier som kan gjøre oss litt klokere og kanskje, om jeg er heldig, bidra til å gjøre en ørliten forskjell til det bedre. Jeg kan i alle fall ikke la vær å forsøke.