Foto: Ingvill Skeie Ljones

Foto: Ingvill Skeie Ljones

Vegar Vårdal (folkemusiker, danser og komponist) og Mette Vårdal (historiker) utgjør sammen firmaet Kultivator AS som utvikler og leverer kulturproduksjon og formidling med røtter i folkelig tradisjon.

En kultivator er et redskap som graver dypt i jorden og vender den så det er mulig å dyrke nytt i gammel jord. Det er også vår ambisjon: å skape noe nytt på grunnlag av tradisjon og historie.

Med en god kombinasjon av nytt og gammelt er vårt mål å behage og overraske sansene. Her kan du lese mer om noen av prosjektene våre:

2019

Bjerregaard.jpg

1. september kl 19.00 er det duket for premiere på «Bjerregaards Skaal!». Det handler om sorenskriversønnen Henrik Anker Bjerregaard fra Vågå, syngespillet Fjeldeventyret som han ga ut i 1824 og hva det vil si å være norsk. Stykket kombinerer musikk og kåseri. Teksten er skrevet og fremføres av Mette Vårdal. Musikken som er hentet fra Fjeldeventyer er av Waldemar Thrane og framføres av Halvor Kjerkreit (baryton og bratsj), Camilla Granlien (folkesang og kontrabass) og Vegar Vårdal (fiolin, hardingfele og bratsj).  Erik Schøyen har regien.

hogaheim.jpg

Han var hoga heim var bestillingsverk til Landskappleiken i Vågå i 2019. Vegar Vårdal hadde ansvar for all musikken. Med sagnet om Jutulen og Jehans Blessom som utgangspunkt var 150 aktører med på scenen og skapte et musikalsk eventyr i Vågåhallen. NRK gjorde opptak, og forestillingen kan du se i sin helhet her.

3.png

“Jeg vet ikke om noen annen by som har en like bred og detaljert dansehistorie og gratulerer Dag Vårdal med sin prestasjon. Dette er et arbeid av høy interesse, selv for profesjonelle dansehistorikere, og på mange måter en modell for grunnleggende dansehistorie.” sa Egil Bakka, professor i musikkvitenskap, om dette bokverket av Dag Vårdal. Boken koster kr. 650,- og bestilles på post@kultivator.no

2018

7.png

Dette er resultat av Mette sin forskning på private relasjoner mellom embetsmenn, bønder og husmenn i Vågå i perioden 1745-1845. Hun disputerte til doktorgraden i historie ved Universitetet i Bergen, og avhandlingen kan du bestille på post@kultivator.no for kr. 200,-.

8.png

Magne Bø var en storspelemann og tannlege fra Lesja. På oppdrag fra Spelemannsprosjektet laget vi bestillingsverket “Med sjela i fela” basert på Magne Bø sitt liv og musikk. Forestillingen ble vist på Lesja og i Lom, og et opptak kan du se her.

2017

5.png

I samarbeid med fotograf Signe Fuglesteg Luksengard laget vi kortfilmen Gjendine med Frøydis og Ivar Schjølberg og en gammel citroen. Musikken er Gjendine Slålien sin bånsull, i arrangement av Vegar Vårdal. Med Camilla Granlien, Aasmund Nordstoga, Kenneth Ekornes, Thomas Bakke, Vegard Moshagen, Vegar Vårdal og Åsmund Reistad. Filmen ble tatt ut til kortfilmfestivalen i Grimstad, og du kan se den her.

4.png

Ukvessa Slåtter er Vegar sin første solo-cd. Her presenterer han slåtter fra sin barndom, både i Nord-Norge og Agder. Plata viser Vegars første møter med folkemusikken, møtene og slåttene som sitter livet ut. Tre av hans beste feler er i bruk, og to av de kuleste buene. Tor Magne Hallibakken sitt gamle flygel kom til sin rett i en rolig låt på slutten av plata, og ellers er det pust, rop og hoiing fra Vegar dere hører. Plata er gitt ut på Tal:ik. Du kan høre den på en strømmetjenester, og kjøpe den på post@kultivator.no.

2016

ikkjeverblug.png

Ikkje ver blug, kyss meg! var Kultivator sitt første, store prosjekt. Det var et bestillingsverk til Landskappleiken i Vågå i 2016. Vegar stod for musikken og det var over 100 lokale aktører på scenen i alderen 6 til 80 år. Konserten var inspirert av filmen Fant-Anne som var filmet i Vågå i 1920, og var Norges første helaften spillefilm. NRK sitt opptak fra konserten kan du se her.